2011. december 6., kedd

Miért kell a fájdalom?

Mai rohanó világunkban a fájdalmat egy felesleges bosszúságnak, nyűgnek, egy meg nem értett rossz dolognak éljük meg. Elfelejtjük azt a tényt, hogy a fájdalom segített túlélni az emberiségnek.
Ha nincs fájdalom, nem érezzük a probléma súlyát. Nem lenne fontos, nem lassítanánk és lehet, hogy belehalnánk. Ha egy vakbélgyulladás nem fájna, nem keresnénk a segítséget és egy pár nap alatt komoly következményei lennének. Itt nincs egy piros kis lámpa, mint az autóban, hogy jelezze a benzin fogyóban van. Az autónál tudjuk, ha pirosan világít figyelmeztet: meg kell állnunk pihenni, tankolni mert csak így tudunk újra biztonságban egy hosszabb útra indulni. A fájdalom a mi esetünkben a piros lámpa. De mi a fájdalomcsillapítókkal kitekerjük, hogy észre se vegyük és csak száguldunk tovább, amíg ki nem fogy a benzin.
Érdemes már  a kisebb fájdalomra oda figyelni, hiszen valamit jelez. Egy kisebb problémát könnyebb korrigálni és gyógyítani, mint mikor már csak a tűzoltás megy, mert a motor is leégett. Fontos megtanulni magunkra odafigyelni és a testünk jelzéseit komolyan venni és időben szakemberhez fordulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése