2011. december 30., péntek

Miért félünk a fájdalomtól?

Mert kiszámíthatatlan. Nem tudjuk mikor jön, mennyire lesz nagy a mértéke, meddig tart és mikor megy? Csupa-csupa bizonytalanság, amit nem irányíthatunk, pedig az életünk sok területén megszoktuk irányíthatunk. Ez a folyamat évezzredek óta ugyan úgy ott van az életünkben, mint a halál vagy a születés. űrkorsza ide vagy oda ez a mai napig is ugyanúgy meggyötör minket, mint dédszüleinket vagy azok őseit. Amit furcsaságként élek meg, hogy amíg őseink az első pillanat óta próbálkoztak valami megoldással addig a betegeim 3 hetet vagy többet is várnak míg segítségért fordulnak. Mintha szeretnének félni vagy szenvedni. Mikor megkérdezem próbálkozott-e valamivel talán a tabletták, krémek jutnak eszükbe. A furcsa számomra, hogy meg sem tapogatják az adott testrészt, hogy az okot megkeressék. Elfelejtik a borogatást, hideget- meleget, jegelést, pihenést, törődést, mintha ezek az évszázadok óta működő dolgok mostanában korszerűtlenek lennének, pedig ugyanúgy sokat érnek. Az látom elfelejtenek az emberek magukra figyelni és a kis problémák esetén magukon segíteni. Csak a nagyot veszik észre és vagy megijednek és futnak segítségért vagy a még nagyobb bajtól félve nem mennek senkihez.
Félünk a bizonytalantól. Pedig nem kellene bizonytalanságban élnünk. Ha ismerjük a testünk, figyelünk a jelzéseire, könnyen tudunk segítséget is kérni. Ha kérünk, egy diagnózis átmenetileg megnyugtathat, de attól még a fájdalom nem tűnik el. Fontos a fájdalom kialakulásának megértése, de még ez sem segít, csak az ha teszünk is ellene. Fontos, hogy ez ne a fájdalom gyógyszerekkel történő elnyomása legyen csak.  Ha megtanuljuk szakembertől, hogyan használjuk helyesen a testünket és ha bajban van hogyan segíthetünk  a problémánkon akkor haladunk a legtökéletesebb megoldás felé. Fontos, hogy ismerjük önmagunkat és a testünket.
Évek óta fájdalommal küszködő pácienseknél vannak estek amikor nem elég csak a fizikai megoldás. Fontos hogy megszüntessük lelki úton is a fájdalomtól való félelmet. A fájdalom és az attól való félelem beépül a tudatunkba. Ha hirtelen vesszük el, az okozhat egy űrt. Ha ezt nem vesszük figyelembe sok esetben a helyére újabb tünetek jöhetnek. A megfelelő lelki támogatás mellett a fájdalomtól való félelem helyét  fokozatosan a jóllét, nyugalom és egészség tölti ki. 
Fontos megérteni, hogy a test és lélek egy. Ép testben ép lélek, a kettő kéz a kézben megy. Ha jól bánunk a testünkkel és belül is magabiztosak, nyugodtak vagyunk kevesebb baj ér el és a ránk váró kihívásokkal is könnyen bírkózunk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése